Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije

Zbor društva, najvišji organ upravljanja

Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije združuje sommelierje profesionalce in skrbi za prenos znanj. Je poligon za slovensko in mednarodno sodelovanje.

Vinski svetovalci združeni društvu, so v zadnjem obdobju vidno intenzivirali svoje aktivnosti. Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, omogoča lažje doseganje ciljev in večanje prepoznavnosti  ter ugleda sommelierskega poklica.

V osnovi društvo združuje le sommelierje profesionalce. Drutvo ima redne člane sommelierje in izredne člane. Slednji lahko postanejo podporniki sommelierstva, gostinci, F&B managerji, kuharji, vinarji in ostali zainteresirani. Povezovanje in skupne aktivnosti za izboljšanje stanja v horeca in vinskem sektorju so vodilo pri delovanju.

Sedež društva se nahaja na Dimičevi 13 v Ljubljani na GTZ, Turistično gostinski zbornici Slovenije. Društvu, katerega delo usmerja izvršilni odbor, predseduje Robert Piuklavec.

Osnovni cilji delovanja so povezani z dvigom kulture omizja in kulture vina. Skrb za razvoj sommelierske stroke in širjenje novih znanj in dognanj uresničujejo vinski svetovalci pri svojem vsakdanjem delu in s srečanji na domačem in mednarodnem nivoju. Društvene aktivnosti so primeren poligon za izmenjavo strokovnih mnenj in usmerjanje članstva k napredku.

Člane društva prepoznate po svetlo zeleni uniformi. Organizirano se udeležujemo pomembnejših vinskih prireditev v celotni regiji. Tradicionalna so srečanja na Zavodu SloVino, na Pomurskem sejmu Agra v Gornji Radgoni, ob Stari trti. na Festivalu vin v Ljubljani in na Festivalu Zagreb Vino.com.

Društvo skupaj poskrbi v sodelovanju z potovalno agencijo tudi za strokovne ekskurzije. Med drugim nas je organizirana pot vodila na Dunaj na obisk mednarodnega vinskega festivala Vievinum v palači Hofburg. Spoznavali smo lokalna avstrijskega vinsko kulinaričnega prepletanja, v renomirenem “heurige” na dunajskem Grinzingu. Večkrat smo se organizirano odpravili na sejem Vinitaly v Verono. Obiskali smo Modro in Bratislavo na Slovaškem in se družili s tamkajšnjimi sommelierskimi kolegi ter sodelovali pri promociji na prireditvi Slovenian Wine News by SloVino v Bratislavi in na slavnem gradu nad Prago na Češkem. Obiskali smo zamejske vinarje v Italiji in organizirano popotovali po avstrijski južno štajerski vinski cesti. Izvršilni odbor že snuje načrte za naslednje atraktivne društvene aktivnosti.

Dejan Baier