Poslanstvo Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije postaja vse bolj strokovno udejstvovanje na raznih strokovnih delavnicah in forumih. Gre za poglobljena strokovna razmišljanja in projektno delo, ki ga v Društvu vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije razumemo na eni strani kot pozicijoniranje in utrjevanje v širši regiji, kot tudi poslanstvo, ki ga namenjamo strokovni javnosti in vsem, ki jih zanima dru?enje vin ter hrane.
S prav tem namenom smo se v Društvu vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije odločili, da smo izvedli strokovno delavnico na Slovenskem festivalu vin, ki se je letos odvijal v Grand Hotelu Union v Ljubljani, 22. in 23. novembra 2012.
Udele?encem delavnice je v uvodu namenil nekaj besed Edvard Ku?ner o tematiki sladkih vinih in dru?enja s hrano. Dotaknil se je širine, ki nam jih ponujajo sladka vina, katera sladka vina poznamo v Sloveniji in katera so najbolj razpoznavna tuja sladka vina.
V nadaljevanju so Franci Me?ič, David Vasiljevič, Edvard Ku?ner in Aleksander Bohinc izvedli praktično delavnico, kjer so udele?enci lahko poizkusili pet okusov jedi s petimi sladkimi vini in ugotavljali ujemanje oz. food pairing. Na koncu delavnice je bilo za vse udele?ence poskrbljeno tudi za presenečenje s kozarčkom vina Sauternes.
Aleksander Bohinc, Sommelier III.
aleksander.bohinc@borbona.si
Sladka vina v enogastronomiji – degustacijski list
ZORJEN GOVEJI FILE 8 UR NA 63°C Z MLADIM KOZJIM SIROM IN POMARAN?NIM D??EMOM
*
RENSKI RIZLING, 2006, POLSLADKO, BOŠTJAN PROTNER
Ocena ujemanja jedi z vinom: 1 2 3 4 5 Opis: ____________________________________________________________
RA?JA JETRA FOIE GRAS Z DOMA?O KUTINOVO MARMELADO IN SUŠENIM POLNOVREDNIM KRUHOM
*
RUMENI MUŠKAT, 2009, SLADKO, KMETIJA ?ARGA
Ocena ujemanja jedi z vinom: 1 2 3 4 5 Opis: ____________________________________________________________
JABOL?NI ZAVITEK Z ROZINAMI
*
ZVRST G PULLUS, 2009, SLADKO, PTUJSKA KLET
Ocena ujemanja jedi z vinom: 1 2 3 4 5 Opis: ____________________________________________________________
KOSTANJEVA KREMA Z NASTRGANO ?OKOLADO
*
TRAMINEC IZBOR, 2012, SLADKO, LIDIJA MAVRETI?
Ocena ujemanja jedi z vinom: 1 2 3 4 5 Opis: ____________________________________________________________
5 LET ZORJEN KRAVJ SIR IZ DURMITORJA V OLJ?NEM OLJU
*
DOLCE No 1 JOANNES, 2006, SLADKO, BOŠTJAN PROTNER (Pridelano po tehnologiji Porta)
Ocena ujemanja jedi z vinom: 1 2 3 4 5 Opis: ____________________________________________________________
|