Sommelierji aktivni na globalnem parketu
Worldwide Sommelier Association Meeting 2011
V Rimu je od prvega do tretjega junija potekala generalna skup??čina Svetovne sommelierske organizacije - Worldwide Sommelier Association. Med delegati, ki so v Italijo prispeli iz 25 dr?av sveta, so bili aktivni tudi predstavniki Dru??tva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, ki so dogodek izkoristili za promocijo Slovenije, slovenskih vin, kulture in kulinarike. Skup??čino je vodil predsednik Franco Maria Ricci, znan kot legendarni urednik in zalo?nik pomembnih mednarodnih publikacij o vinu in hrani, ki je h govoru pred svetovno sommeliersko skup??čino prvič povabil tudi slovenske sommelierje.
Osnovna nit generalne skup??čine se je prepletala okoli ta hip najpomembnej??ih, globalno aktualnih sommelierskih tem. Poudarek je bil na prenosu znanj med sommelierskimi organizacijami ??irom po svetu in postavitvi ter aktualizaciji jasnih, mednarodno veljavnih pravil. Predsednik Ricci je izpostavil, potrebo po usklajevanju različnih znanj in ve??čin, ki jih imajo sommelierji po svetu. Zavezal se je smeri razvoja mednarodne sommelierske skupnosti ter potrdil, da bo svetovna organizacija veliko pozornost v prihodnje usmerjala ohranitvi lokalnih tradicij in značilnosti posameznih de?el in področij z upo??tevanjem avtonomnosti lokalnih sommelierskih organizacij.
WSA Rome Meeting 2011 je bil za slovenske sommelierje izjemna prilo?nost za izmenjavo znanj, mnenj in pogledov na prihodnost sommelierske stroke v svetu, kakor tudi za umestitev slovenskega sommelierstva v globalno areno. Na povabilo predsednika Riccija je imel pred delegati iz vsega sveta na generalnem zasedanju govor tudi Dejan Baier, sekretar DVS Sommelier Slovenije. Slovensko predstavni??tvo so sestavljali predsednik dru??tva Franci Pavli, Aleksander Bohinc in Dejan Baier, ki so prilo?nost aktivno izkoristili ne le za utrditev profesionalnega slovesa Dru??tva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, temveč tudi za ??irjenje prepoznavnosti slovenskih dobrot ??irom sveta.
Srečanje je nazorno pokazalo, da se nacionalne sommelierske organizacije po svetu ukvarjajo s specifičnimi situacijami in se nahajajo na različnih strokovnih in profesionalnih nivojih. Primerjava organiziranosti, izobra?evalnih metod, didaktičnih materialov in drugih vzvodov za komuniciranje vinske kulture med kitajskimi, ruskimi, ameri??kimi, nem??kimi, mehi??kimi, poljskimi, dominikanskimi, egiptovskimi, mona??kimi, ??panskimi, kolumbijskimi, japonskimi, belgijskimi sommelierji, sommelierji San Marina, kanadskimi, danskimi, angle??kimi, brazilskimi, nizozemskimi, romunskimi, luksembur??kimi, kubanskimi in italijanskimi sommelierji je slovenski delegaciji omogočila polnopravno pozicioniranje Dru??tva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije na svetovni sommelierski zemljevid.
Ob tej prilo?nosti so člani italijanske zveze Associazione Italiana Sommelier za svoje kolege iz vsega sveta pripravili degustacijo sirov, pr??utov in stodvajsetih vin iz Furlanije Julijske krajine. Intenzivno tridnevno delovno srečanje se je končalo z zaključnim banketom v s tremi Michelinovimi zvezdicami ocenjeni restavraciji La Pergola znamenitega hotela Rome Cavallieri Waldorf Astoria Hilton, v katerem je srečanje tudi potekalo. Sodelovanje med Worldwide Sommelier Asocciation in Dru??tvom vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije se je v Rimu nesporno poglobilo in ponudilo nove mo?nosti za sodelovanje na??ih sommelierjev v mednarodni sommelierski zgodbi.
FOTOGRAFIJE iz WSA Meeting 2011, Rim so na ogled s klikom tukaj :::>>> |