dr. Tatjana Košmerl
Videm 10K, 1262 Dol pri Ljubljani
Rojena: 25. 12. 1964 v Murski Soboti
Državljanstvo: slovensko
Predstavitev
1Izobrazba
Diploma: Univerza v Ljubljani (Biotehniška fakulteta), Ljubljana, Slovenija, 1983–1988.
Diplomsko delo: Univerza v Ljubljani (Biotehniška fakulteta), Ljubljana, Slovenija, »Vpliv ultrafiltracije na kakovost vina«, 1988; mentorica prof. dr. Slavica Šikovec
Magistrsko delo: Univerza v Ljubljani (Biotehniška fakulteta), Ljubljana, Slovenija, »Flokulacija med izolati vinskih kvasovk v Sloveniji«, 1996; mentor prof. dr. Peter Raspor
Doktorska disertacija: Univerza v Ljubljani (Biotehniška fakulteta), Ljubljana, Slovenija, »Reološke lastnosti vina«, 1999; mentor prof. dr. Florijan Klofutar
2Zaposlitve
1989: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo 1989-1996: mlada raziskovalka
1996-1999: stažistka asistentka
od 1999 dalje: asistentka z doktoratom
3Izvolitve v nazive
1998-2000: asistentka (področje Tehnologija vina); 2001-2003: asistentka (področje Tehnologija vina) reelekcija 2004-2009: docentka (področje Tehnologija vina)
2009-2014: izredna profesorica (področje Enologija); 29. junij 2009
Od 2014 dalje: redna profesorica (področje Enologija); 23. december 2014
4Področja raziskav
Tatjana Košmerl je raziskovalka, aktivna v raziskovalni organizaciji (Univerza v Ljuljani, Biotehniška fakulteta), z evidenčno številko 10688 – iz evidence ARRS. Področje raziskovalnega dela je Rastlinska produkcija in predelava, podpodročje Tehnologija živil rastlinskega izvora. Zelo na kratko se ukvarja z raziskavami na področju tehnologije vina, mikrovinifikacije, vinska mikrobiologije, selekcije kvasovk ter reoloških lastnosti mošta in vina, podrobneje pa lahko njeno delo razdelimo v naslednje sklope:
-
kakovostni parametri grozdja, mošta in vina (kemijski, reološki, tehnološki, senzorični) s temeljnim ciljem optimiziranja kakovosti končnih pridelkov; raziskovanje fenolnih spojin in z njimi povezanimi dejavniki (oksigenacija, zorenje); ugotavljanje prehranske primernosti vrednosti vina, sestave ter tehnoloških in drugih kakovostnih parametrov; vrednotenje senzorične kakovosti, kar je osnova tudi strokovno-svetovalnega dela katedre za širok krog uporabnikov;
-
študije vpliva kakovosti grozdja, tehnologije predelave grozdja in tehnologije pridelave vina, vključno z optimizacijo fermentacijskih procesov na kakovost različnih kategorij vina; proučevanje vplivov dodatka enoloških sredstev, razmer med zorenjem in staranjem vina na spremembe sestave, fizikalno-kemijske in mikrobiološke stabilnosti ter senzorične kakovosti; proučevanje možnosti uporabe novih tehnologij ter zamenjave oziroma zmanjšanja uporabe nekaterih aditivov v pridelavi varnejšega vina;
-
karakterizacija, identifikacija in analitika posameznih sestavin vina.
5Bibliografija
Njena osebna bibliografija v vzajemni bazi podatkov COBISS.SI/COBIB.SI obsega skupno 854 virov bibliograksih zapisov (https://bib.cobiss.net/bibliographies/si/webBiblio/bib201_20191210_075303_a3350115.html). Med njimi najdemo izvirne znanstvene članke, vodilna avtorstva, soavtorstva in najbolj citirana dela iz raziskovalne dejavnosti.
-
Nagrade in priznanja
1988: Bitenčevo priznanje za najboljše diplomsko delo v preteklem letu
2011: Priznanje ob 50. obletnici oddelka in študija živilstva
2015: Pohvala za najboljšega pedagoškega delavca na Oddelku za Živilstvo v študijskem letu 2013/14
2017: Priznanje ob 24-letnici delovanja društva Sommelier Slovenije za dolgoletno sodelovanje; Zahvala ob 20-letnici sodelovanja na Slovenskem festival vin
7Vodenje projektov
Tatjana Košmerl je aktivna raziskovalka v programski skupini P4-0234 »Integrirano živilstvo in prehrana«. Od leta 1996 je sodelovala pri 16 projektih ARRS kot raziskovalka, od tega je bila trikrat vodja. Zadnji aplikativni projekti so bili: 2002-2005 (L2-4373; »Senzorji in merilni sistem za nadzor poteka fermentacije vina«), 2005-2008 (L4-7595; »Razvoj sistema za procesno vodenje fermentacij v vinarstvu«), 2009-2012 (L4-2042; »Vpliv tehnoloških postopkov na ohranjanje aromatskega potenciala v tehnologiji pridelave vin«).
8Pedagoško delo
Njeno osnovno poslanstvo je izvajanje neposrednega pedagoškega delana vseh treh stopnjah bolonjskega študija:
1. stopnja Živilstvo in prehrana: predmeti Osnove predelave živil, Tehnologije predelave sadja, vrtnin, poljščin in grozdja (sklop predelava grozdja), izbirni predmet Vinarstvo;
2. stopnja Živilstvo: predmeta Tehnologija vina, izbirni predmet Enologija;
3. stopnja Bioznanosti: sodelovanje pri predmetih Povezava senzoričnih in instrumentalnih metod, Sodobne tehnologije rastlinskih živil, Kakovost in varnost živil.
Od leta 2015 je tudi soizvajalka predmeta Tehnologije predelave hrane, konzerviranje in pakiranje na magistrskem študiju Varnost hrane v prehrambeni verigi (Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede).
Mentorstva: Je mentorica velikemu številu zaključnih del študentov pri diplomah (UNI in 1. bolonjske stopnje), bolonjskih magisterijih, dvema znanstvenima magisterijema in trem doktoratom. Od mentorstva pri diplomantih se lahko pohvali z naslednjimi študentskimi nagradami: Andraž Podlogar (fakultetna Prešernova nagrada, 2007), Mitja Jakončič (fakultetna Prešernova nagrada, 2008), Jernej Smolnikar (fakultetna Prešernova nagrada, 2012), Sanja Novak (Bitenčevo priznanje za najboljše diplomsko delo, 2012).
9Ostale aktivnosti
V okviru svojega dela je večkrat gostovala na tujih raziskovalnih in/ali izobraževalnih institucijah, imela več vabljenih predavanj in je aktivna tudi v okviru strokovnega dela. Je stalna članica pooblaščene komisije za oceno senzoričnih lastnosti mošta in vina na Oddelku za živilstvo, Biotehniška fakulteta; znanstveno, strokovno in raziskovalno delo; od 1998 dalje: članica pooblaščene komisije za oceno senzoričnih lastnosti vina na Kmetijskem inštitutu Slovenije; od 2001 dalje tudi na KGZ Novo mesto in od 2012 pa še na KGZ Nova Gorica; od 2000-2009 in 2014-2018: enologinja svetovalka na mednarodnem ocenjevanju VINO Ljubljana. Od 2002 dalje je uradna delegatka Republike Slovenije v Mednarodni organizaciji za trto in vino (OIV) za področje vinarstva; od 2008 dalje: ocenjevalka v sistemu akreditiranja pri Slovenski akreditaciji (SA) – strokovnjakinja za področje refraktometrije pri kontrolnih organih ter v letih 2010 in 2011: predsednica ocenjevalne komisije na Mednarodnem ocenjevanju šiponov, Ormož.
Aktivno sodelovanje pri organizaciji in izvedbi (predavanja, vodenje seminarjev in delavnic, degustacij in študijskega gradiva) številnih izobraževanj, seminarjev in delavnic, npr. Enološka praksa v pridelavi vina za vinarske inšpektorje (2009), »Sur lies« tehnologija pridelave belih in rdečih vin za kmetijske svetovalce (2009), Dobra enološka praksa v luči dobre higienske prakse za vinarske inšpektorje (2010), Biološki razkis vina za kmetijske svetovalce (2010), Enološki postopki in analizne metode v vinskem sektorju v luči resolucij OIV za vinarske inšpektorje (2011), Barrique tehnologija pridelave belih in rdečih vin za kmetijske svetovalce (2011), Tehnologija izdelave penečih vin za kmetijske svetovalce (2012), Senzorični tečaji za člane vinogradniško-vinarskih društev (Sevnica-Boštanj, 2012; Brežice, 2014), vodenje degustacij na mednarodnih delavnicah (2011), klubskih dogodkih Kluba pokuševalcev vin Slovenije (2011-2019), delavnice in vodene degustacije na Slovenskem festival vin (2008-2019), predavanja na tečaju za sommelierje na I. stopnji (2008-2019), Usposabljanje pokuševalcev vina, mošta in drugih proizvodov iz grozdja in vina: 74-urni program izobraževanja (2002-2014); 45-urni program izobraževanja (2017-2019), Dodatno izobraževanje pokuševalcev vina, mošta in drugih proizvodov iz mošta in vina: 10-urni program (2006-2019), idr.
v Ljubljani, 10. 12. 2019 Tatjana Košmerl
|