?lani na strokovni ekskurziji v vinski de?eli Slovaški in mestu Bratislava
Bratislava in domačini so nas pričakali z odprtimi rokami. Prvi dan so nas na dogodku Slovenian Wine Promotion Bratislava 2014 by SloVino, ki je potekal v slavnostni dvorani hotela Sheraton, kjer je imelo Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije tudi svojo razstavno mizico, navdušeno pozdravljali in z zanimanjem spremljali, kako smo organizirani, enotni, pravi tim.
Organizirana je bila uspešna okrogla miza, na kateri smo se zbrali sommelierji, enologi in vinski trgovci iz Slovaške. Domačini so poskusili slovenska vina iz vseh treh vinorodnih de?el, od penin, belih sve?ih ter zorjenih vin, rdečih ter sladkih vin. Nad našimi vini in predstavitvijo so bili tako navdušeni, da so nas naslednji dan povabili na pokušino in debato o slovaških vinih, čemur smo se z veseljem odzvali.
Strokovna ekskurzija v Bratislavo nam bo ostala v lepem spominu, tako osebno kot strokovno. Ne morem pozabiti, kako pozitivno in spoštljivo so sprejeli našo sommeliersko uniformo in sommelirje, ki smo jo ponosno nosili. Naša uniforma ni zgolj uniforma, je opazna, zanimiva, barvno trendovska.
V soboto zjutraj smo po zajtrku obiskali slovenske vinarje, ki so se predstavljali na presti?nem trgu Eurovea tik ob Donavi in se nato z izjemno turistično vodičko, domačinko gospodično Veroniko iz Veleposlaništva Republike Slovenije, peš odpravili na ogled Bratislave pod njenim strokovnim vodstvom v slovenščini.
V Narodnem salonu vin so nas presenetili s pokušino 100 vinskih vzorcev. Zaključili smo s 101 vzorcem - tokajem iz vzhodne Slovaške. V eni od bratislavskih pivnic smo si zatem privoščili tradicionalno slovaško kosilo, a čas nas je preganjal, zato smo se kmalu odpravili proti naslednjemu cilju, Modra. Prav ste prebrali, Modra, kraju, ki je od Bratislave oddaljen kakšne pol ure vo?nje z avtomobilom. Tam nas je v sodobni, eni najmodernejših vinskih kleti v Srednji Evropi, Elesko, pričakal glavni enolog in nas popeljal po celotni kleti. Grozdje pridelajo na 110 ha čudovitih novih vinogradov, uporabljajo napredne sodobne tehnologije, pridelujejo različne znane, pa tudi lokalne sorte, kot sta Pálava in Dunaj. Svojo vinsko ponudbo so popestrili z restavracijo, vinskim barom in trgovino, ponujajo prenočišča, zanimiv pa je tudi muzej Zoya s stalno zbirko del Andya Warhola in razstavami sodobnih slovaških umetnikov. Več o kleti si lahko preberete na http://www.elesko.sk/ .
Po zaključku ogleda in pokušini smo se odpravili še v vasico pred Bratislavo na obisk k slovaškim sommelierjem in mladim enologom. Navdušila nas je vinska trgovina, kjer prodajajo vina malih, manj znanih lokalnih vinarjev, ki svoja vina pridelajo v manjših količinah. Zanimivo je, da vino prodajajo po isti ceni, kot se prodaja pri vinarjih doma.
V zgodnjih večernih urah smo se vrnili v Bratislavo, kjer smo se sprehodili ob Dunaju, kot Donavi pravijo Slovaki, ter se okrepčali in udele?ili zaključne zabave v elitnem Roof Baru.
Po vseh lepih trenutkih se je bilo treba odpraviti proti domu, kjer te vedno pričakajo domači obrazi. Vendar v domačem kraju pač vedno znova ugotoviš, da je povsod lepo, a doma najlepše.
Hvala vsem sommelierjem, ki ste se udele?ili strokovne ekskurzije in Zavodu SloVino za povabilo!
Besedilo pripravil: Leopold Furman, sekretar DVSSS
PROGRAM STROKOVNE EKSKURZIJE
Petek, 30. 5. 2014
Odhod iz Maribora
Prihod v Bratislavo
Sprejem v hotelu Sheraton
Prireditev Slovenian Wine Promotion Bratislava
Večerja v restavraciji hotela Sheraton Bratislava
Sobota, 31. 5. 2014
Zajtrk v restavraciji Brasserie Anjouhotela Sheraton Bratislava
Ogled Bratislave z vodenjem v slovenskem jeziku
Narodni salon vin Bratislava – vodena vinska pokušina
Kosilo v pivnici v Bratislavi
Obisk najmodernejše vinske kleti Elesko, Modra z degustacijo vin
in ogledom
Slovenska vinska rock zabava v elitnem Roof baru
Vrnitev domov v jutranjih urah ...
|